Veilig de nagels van je kat knippen

Een stapsgewijze handleiding

De nagels van je kat knippen kan een uitdaging zijn. Nagels van katten groeien hun hele leven door. Als ze onvoldoende slijten worden ze te lang en moet je ze knippen. We helpen je graag met een handleiding en tips voor een goede nagelverzorging.

Hoeveel nagels heeft een kat?

Katten hebben totaal 18 nagels: 5 aan elke voorpoot en 4 aan elke achterpoot. De nagels zijn onmisbaar voor een kat: ze kunnen er mee klimmen en zich verdedigen als een situatie daarom vraagt.

Waarom moet je nagels knippen bij je kat?

Niet bij elke kat is het nodig om nagels te knippen. Door aan bomen te krabben of op een harde ondergrond (buiten) te lopen, slijt de bovenste laag van de nagel waardoor deze korter wordt. Echter is het bij veel katten nodig om ze toch bij te knippen, als de nagels niet voldoende slijten kunnen ze te lang worden. Te lange nagels kunnen problemen veroorzaken bij het lopen en zelfs ingegroeide nagels veroorzaken. Dit is heel pijnlijk voor je kat en wil je dus voorkomen.

Hoe vaak moet je nagels knippen?

Een goede vuistregel is ze om de paar weken te controleren. Controleer of de nagels niet te lang zijn en check gelijk de pootjes van je kat. Let hierbij op de conditie van de voetzooltjes en de huid tussen de tenen. Neem deze controle routinematig mee tijdens een gezondheidscheck. Controleer op dat moment naast de nagels ook de vacht, huid, ogen, oren en bek van je kat.

Als je kat veel met zijn nagels in meubels en kleedjes blijft hangen of hoorbaar met de nagels op de vloer tikt tijdens het lopen kan dit erop wijzen dat de nagels te lang zijn.

Welk deel van de nagel kun je knippen?

Een nagel bestaat uit een verharde hoornlaag, in het midden daarvan loopt een bloedbaan, het zogenoemde ‘leven’. Bij een lichtgekleurde nagel kan je de bloedbaan als een roze lijntje zien lopen. Aan de hand daarvan kun je bepalen welk stuk van de nagel je kunt afknippen.

Bij een donkere nagel is knippen wat lastiger omdat je de bloedbaan niet ziet. Wel kun je zien dat de nagel aan het eind wat smaller is. Dat smalle gedeelte kun je doorgaans knippen. Heeft het dier naast donkere ook lichte nagels? Knip die dan eerst zodat je beter kunt inschatten op welke lengte de andere nagels te knippen zijn.

Hoe nagels te knippen bij katten

Voor het nagels knippen van je kat kan je terecht bij je dierenarts of een kattentrimmer. Maar je kunt dit met geduld en oefening ook zelf veilig en effectief doen! Het meest ideale is als je het nagels knippen van kittens af aan kan aanleren. Bij oudere katten kan het ook, maar heb je misschien wat meer geduld nodig.

  1. Verzamel de benodigdheden: een nagelschaartje voor katten, een beloning en eventueel een handdoek of mandje waar je kat in kan zitten als je bezig bent.
  2. Laat je kat van te voren ruiken aan het schaartje en laat het geluid ervan horen. Dit maakt de handeling wat voorspelbaarder en minder eng.
  3. Geef je kat een kriebeltje en controleer haar pootjes en de nagels.
  4. Pak haar pootjes vast en druk voorzichtig op de teentjes, hierdoor komen de nagels tevoorschijn. Houd de te knippen nagel tussen je duim en wijsvinger en kijk goed tot waar het leven loopt.
  5. Knip de nagel op een paar millimeter van de roze lijn af. Als je een lampje bij de nagel houdt kun je beter zien tot waar de bloedbaan loopt.
  6. Herhaal dit proces voor de andere nagels en beloon je kat tussendoor met wat lekkers of een aai.

Aanvullende tips

  • Knip de nagels van je kat in een veilige en afgesloten omgeving. Heb je meerdere huisdieren? Houd ze buiten de kamer en voorkom dat ze in de weg kunnen lopen.
  • Wees geduldig en stop als je merkt dat je kat te veel stress heeft. Sluit het positief af met wat lekkers en ga een andere keer verder.
  • Knip van donkere nagels eerst voorzichtig kleine stukjes en zet voor het knippen druk op de nagel. Als je kat hier gevoelig op reageert dan zit je waarschijnlijk op het leven en mag je niet doorknippen.
  • Als je per ongeluk in het leven knipt kan de nagel flink bloeden, maar geen paniek! Het ziet er vaak erger uit dan het is en meestal stopt het snel. Even een schoon doekje tegen de nagel houden of er wat bloedstelpend poeder op doen kan helpen.
  • Zorg ervoor dat je nagelschaartje scherp en schoon is.
  • Beloon je kat na elke succesvolle knipbeurt met kriebels en wat lekkers, dit helpt om de ervaring te associëren met iets positiefs
  • Is je kat bijzonder angstig of misschien zelfs boos? Schakel dan een professionele trimmer in.

Stimuleer de krabbehoefte van je kat

Een kat kan ook zijn eigen nagels onderhouden, bijvoorbeeld door te krabben aan een krabpaal. Krabben is natuurlijk gedrag voor katten en dit zullen ze zowel binnen als buiten vertonen. Een kat krabt om zijn nagels te onderhouden en zijn territorium af te bakenen, maar ook om spanning af te reageren.

Ontdek het favoriete krabtoestel

Katten hebben een grote krabbehoefte en zullen, bij te weinig mogelijkheden, kiezen voor je bank of behang. Daarom is het belangrijk om je kat genoeg krabmogelijkheden te bieden. Er zijn talloze vormen krabpalen: groot of klein, dik of dun, krabtonnen, krabplankjes of matten. Zorg ervoor dat de krabmeubels op een plek staan waar je kat zich veilig voelt en waar hij genoeg ruimte heeft.

Bron: PrinsPetfoods